Friday, November 28, 2008

Θαμνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)

Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros)

Friday, November 21, 2008

Κεραίες...


Δυστυχώς ζώντας μέσα στην πόλη πολύ συχνά το θέαμα που αντικρίζεις βγαίνοντας στο μπαλκόνι σου είναι απλά μπαλκόνια, ταράτσες, κεραίες και καθόλου πράσινο. Ευτυχώς τα πουλιά είναι και εκεί και μπορεί κάποιες στιγμές να σε κάνουν λίγο να ξεχαστείς. Έτσι, τις προάλλες από το μπαλκόνι μου συνάντησα αυτές τις δύο δεκαοχτούρες (Streptopelia decaocto). Μπορεί λόγω της αφθονίας του είδους να μη προκαλούν πλέον κάποια αίσθηση, αλλά σου δίνουν την ευκαιρία να εξασκείς το χόμπι σου και από το μπαλκόνι!

Thursday, November 13, 2008


Ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) της φωτογραφίας προσπαθούσε για τουλάχιστον ένα λεπτό να καταπιεί τη λεία του


Κλασική πόζα σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea)


Ένα θετικό στοιχείο της Θεσσαλονίκης είναι η ύπαρξη της θάλασσας. Έτσι, μία βόλτα προς ακτές που δεν εμφανίζεται έντονη ανθρώπινη παρουσία καθ όλο το 24ωρό μπορεί να προσφέρει καλές παρατηρήσεις και ευκαιρία για μερικά καλά και σπάνια (για) την πόλη καρέ.

Monday, November 10, 2008

Παράνομη κατοχή πουλιών


Η απίστευτη φάτσα αυτού του φλώρου (Carduelis spinus) κάτω από άλλες συνθήκες θα με είχε χαροποιήσει σαν φωτογράφο. Στην προκειμένη όμως περίπτωση το πουλί αυτό μάλλον δραπέτευσε από κάποιο παρακείμενο κλουβί όπου κρατούνται παράνομα πουλιά. Η φωτογραφία είναι λοιπόν τόσο κοντινή επειδή ο φλώρος αδυνατούσε να πετάξει και καθόταν στο δέντρο ακριβώς από πάνω μου.

Τα κλουβιά αυτά, λοιπόν, τα έχει κάποιος στην Κρήνη, φυσικά παράνομα. Είναι είδη της ελληνικής άγριας πανίδας, δεν φέρουν φυσικά δαχτυλίδι όπως τα νόμιμα εμπορεύσιμα πουλιά και εννοείται πως η αιχμαλωσία και η κατοχή τους απαγορεύεται. Ο "ιδιοκτήτης" το γνωρίζει αυτό, κάτι που μας είπε ο ίδιος. Όπως μπορείτε να δείτε όμως στην επόμενη εικόνα πάνω από τα κλουβιά έχει παγίδες και έτσι σκοπεύει να συνεχίσει το παράνομο αυτό hobby.



Όσον αφορά στα πουλιά που είχε στην κατοχή του, αυτά ανέρχονται σε 6 περίπου φλώρους (Carduelis chloris), 2 τουλάχιστον καρδερίνες (Carduelis carduelis) και μερικά λούγαρα (Carduelis spinus) και σκαρθάκια (Serinus serinus).

Ένα λούγαρο (Carduelis spinus) ψάχνει μία έξοδο από το κλουβί


Δυστυχώς, όπως φαίνεται, το hobby της παράνομης κατοχής άγριων πουλιών καλά κρατεί. Κάποιος μπορεί να πει "έλα μωρέ τώρα, για 15 πουλιά κάνεις έτσι;". Το πρόβλημα όμως πρέπει να ιδωθεί από μια συγκεντρωτική σκοπιά, όπου τα 15 πουλιά αυτού του τύπου αθροίζονται με τα 20 του άλλου και με τα 100 του παραδιπλανού. Και όπου τα πουλιά που τη γλιτώνουν πρέπει μετά να αντιμετωπίσουν την όχληση από το κυνήγι και μετά την αλλαγή των βιοτόπων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και χίλια δυο άλλα.



Υ.Γ.1: Στην τελευταία παράγραφο δεν θέλω να πω ότι τα συγκεκριμένα πουλιά που κατέχει ο τύπος απειλούνται άμεσα από τις δραστηριότητες του ανθρώπου, αλλά μέσω αυτής της κατοχής εκφράζεται μία εσφαλμένη αντίληψη της σχέσης του ανθρώπου με την άγρια φύση. Η αντίληψη κυριαρχίας του ανθρώπου και όχι συνύπαρξης.

Υ.Γ.2: Η εξόρμηση αυτή πήγε καλά φωτογραφικά (ιδίως για εντός πόλεως), οπότε θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και καθαρά φωτογραφική ανάρτηση.

Saturday, November 8, 2008

Σιρλοτσίχλονο - Emberiza cirlus


Το σιρλοτσίχλονο αυτό (Emberiza cirlus) φωτογραφήθηκε το καλοκαίρι, γι'αυτό έχει και σχετικά έντονα χρώματα. "Δυστυχώς" δεν πέτυχα το αρσενικό με τον αρκετά πιο έντονο χρωματισμό.

Monday, November 3, 2008

Κορακοειδή - Corvidae


Δύο κουρούνες (Corvus corone) που μαλώνουν για μια θέση


Τυπική εικόνα κουρνιάσματος χαβαρονιών (Corvus frugilegus)


Μεγάλοι αριθμοί κορακοειδών (κυρίως χαβαρονιών) διασχίζουν τον αέρα


Ένα χαβαρόνι (Corvus frugilegus) εν πτήση



Καμαρωτή κουρούνα (Corvus corone) με φόντο τη Θεσσαλονίκη



Κάθε απόγευμα στον ουρανό της πόλης υπάρχει μία αναστάτωση. Αυτή προκαλείται από τις ορδές των κορακοειδών (κυρίως χαβαρονιών, λιγότερο κουρουνών και τέλος κάργιων) που πάνε να κουρνιάσουν. Οι αριθμοί τους κυμαίνονται σε χιλιάδες και συχνά καταφθάνουν στην κούρνια σε κοπάδια πολλών ατόμων. Οι κόντρες για μια θέση στα δέντρα είναι πολύ συχνά φαινόμενα, αλλά στο τέλος όλα τα πουλιά βολεύονται.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails