Saturday, October 25, 2008

Γλάροι - Laridae

Larus michachellis [ασημόγλαρος (πιθανώς δεύτερου καλοκαιριού)]


Larus melacocephalus (μαυροκέφαλος γλάρος)

Larus michachellis ενήλικος

Τον τελευταίο καιρό στις εξορμήσεις μου δεν αισθάνομαι και πολύ τυχερός και έτσι με δυσκολία βρίσκω καρέ για να αναρτήσω. Έτσι έψαξα στο μικρό μου αρχείο. Οι φωτογραφίες των γλάρων είναι από την πρώτη μου εξόρμηση (29-06-2008), όταν ακόμα δεν είχε φτάσει ο φακός μου και μου είχε δανείσει έναν δικό του ο Δημήτρης (greeknature)!

Thursday, October 23, 2008

Παπαδίτσες - Paridae



Οι παπαδίτσες είναι μία οικογένεια μικρών και ζωηρών στρουθιόμορφων, κάποιοι αντιπρόσωποι των οποίων εμφανίζονται συχνά σε πάρκα πόλεων. Στην πάνω φωτογραφία είναι μία γαλαζοπαπαδίτσα (Parus caeruleus), ενώ στην κάτω ένας καλόγερος (Parus major).

Friday, October 17, 2008

Θαμνοφυλλοσκόπος - Phylloscopus trochilus





Οι φυλλοσκόποι αυτήν την εποχή απαντούν σε κάθε πάρκο και με μεγάλες πυκνότητες. Τώρα αν αυτοί που βλέπουμε είναι θάμνο- (Phylloscopus trochilus) δέντρο- (Phylloscopus collybita) ή δάσο- (Phylloscopus sibilatrix, οι λιγότερο κοινοί) φυλλοσκόποι είναι ένα ζήτημα που απαιτεί παρατηρητικότητα και εμπειρία για να καταλάβεις, καθώς οι διαφορές τους (κυρίως μεταξύ θάμνο- και δέντρο-φυλλοσκόπου) είναι μικρές. Το άτομο της φωτογραφίες το αναγνώρισα ως θαμνοφυλλοσκόπο και ελπίζω να μη κάνω λάθος. Η επιβεβαίωση ή απόρριψη του θα είναι πολύ χρήσιμη.

Sunday, October 12, 2008

Κοκκινολαίμης - Erithacus rubecula






Ένα από τα πιο όμορφα πουλιά κατά τη γνώμη μου, καθώς η έννοια του ωραίου είναι σχετική, είναι ο κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula). Το είδος αυτό αφθονεί στα πάρκα της πόλης κυρίως από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη, όπου συχνά τον καταλαβαίνουμε από το έντονο και πολύ ευχάριστο κελάηδημά του. Την τελευταία φωτογραφία, αν και δε μου αρέσει πολύ και κρύβει λίγο το πουλί, την έβαλα καθώς δείχνει το μέγεθος του πουλιού σε σχέση με ένα κομμάτι από περιτύλιγμα μαστίχας... και όπως βλέπουμε η διαφορά (από την κοιλιά μέχρι την πλάτη) δεν είναι πολύ μεγάλη...

Monday, October 6, 2008

Κουρούνες - Corvus corone




Τις κουρούνες (Corvus corone) όλοι τις βλέπουμε μέσα στην πόλη να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας, να μαλώνουν μεταξύ τους για φαγητό ή για μια θέση κουρνιάσματος σε δέντρα ή ακόμα να κάθονται ακριβώς δίπλα μας ατάραχες και να ψάχνουν για τροφή. Συχνά, λόγω άγνοιας, αποκαλούνται κοράκια (Corvus corax), αν και διαφέρουν πολύ από αυτούς τους πιο μεγάλους και κατάμαυρους συγγενείς τους.

Αν ρωτήσετε σε κάποιο χωριό για αυτές σίγουρα θα έχουν να σας διηγηθούν ιστορίες για κουρούνες που πετούν καρύδια ψηλά από τον αέρα ώστε με την κρούση στο έδαφος αυτά να σπάσουν και να μπορούν μετά οι κουρούνες να απολαύσουν το γεύμα τους.

Saturday, October 4, 2008

Λευκός Επίμυς - Rattus norvegicus


Αν και το blog αναφέρεται στα πουλιά της πόλης μας, ένα τέτοιο απρόσμενο γεγονός θεώρησα ότι πρέπει να δημοσιευθεί. Πριν λίγο καιρό με το αίτημα της μη χρησιμοποίησης ζώων σε πειράματα κάποιοι εισέβαλαν σε εργαστήρια του βιολογικού και της ιατρικής και επελευθερώσαν τα ζώα που υπήρχαν εκεί. Με έκπληξη, λοιπόν, προχθές παρατήρησα κάποια άτομα από αυτά να έχουν επιβιώσει και να έχουν σχηματίσει σε παρκάκι στο Πανεπιστήμιο μια ομάδα των 4-5 ατόμων (τόσα μέτρησα, μπορεί να είναι και περισσότερα).

Δεν έχασα έτσι την ευκαρία να πάρω τη φωτογραφική και να τραβήξω μερικά καρέ, αν και σαν πειραματικά στελέχη του καφέ επίμυ Rattus norvegicus δε δίνουν την ίδια χαρά στη φωτογράφιση και παρατήρηση όσο άγριοι πληθυσμοί.


Τώρα ας ελπίσουμε ότι λόγω της μεγάλης προσαρμοστικής και αναπαραγωγικής τους ικανότητας να μη δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλα είδη που ζουν στην περιοχή. Όσο για τους ανθρώπους, πάντα να θυμούνται ότι αν και τα ποντίκια μπορεί να τους τρομάζουν πολύ, σίγουρα και αυτοί τρομάζουν τα ποντίκια.

Wednesday, October 1, 2008

Πανεπιστήμια


Ένας αετομάχος (Lanius collurio)


Αετομάχος (Lanius collurio), που μας κοιτάει λίγο περίεργα


Αετομάχος (Lanius collurio)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails